A tömegtermelésben előállított bolti paradicsomok íztelenek, de ez megváltoztatató.

A kutatók először egy tesztet végeztettek el a résztvevőkkel, ahol az ízélmény egészét és az íz intenzitást kellett értékelniük

A Kínai Mezőgazdaság-tudományi Akadémia (CAAS) és a Floridai Egyetem szakemberei 170 fogyasztót kértek fel 101 paradicsomfajta tesztelésére. A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a fogyasztóktól érkezett visszajelzések, valamint egy statisztikai modell alapján a kutatók végül 33 olyan ízösszetevőt azonosítottak, amelyek összefüggésben voltak azzal, hogy az alanyoknak összességében mennyire ízlett egy adott fajta.

Az eredmények szerint a modernkori paradicsomok azért nem olyan ízletesek, mint a régebbi fajták – amelyek magjai akár évszázadokon át öröklődnek egy családon belül -, mert az említett ízösszetevők közül 13 jelentősen lecsökkent a modern fajtákban, továbbá kiderült, hogy a termés méretének növekedése is az íz rovására megy.

A kapott eredményeket figyelembe véve a kutatók 398 modern, régebbi és vadon termő paradicsomfajta teljes genomját szekvenálták és megállapították, hogy öt gén megváltozása felelős nagyrészt az elmúlt évtizedek során végbement ízvesztésért. A tömegtermeléssel előállított paradicsomok íztelenek, de amerikai és kínai kutatók azt állítják, visszaadják a zöldségek hajdani zamatát, és akár már három éven belül az élelmiszer-áruházak polcaira kerülhetnek az ízletesebb paradicsomok.

„Helyrehozzuk, ami meghibásodott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy visszahozzuk az egy évszázaddal ezelőtti paradicsom zamatát” – hangsúlyozták közleményükben a szakemberek, akik szerint a mostani eredményeket felhasználva a jövőben más termések ízén is lehet változtatni.

forrás: ng.hu