Rob­ba­nás tör­tént szom­bat este Bu­da­pest bel­vá­ro­sá­ban, a Ki­rály utca és a Teréz körút sar­kán a SPAR melletti épületben.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Budapesten, a Nagykörút egy lakóházának alsó szintjén történt a robbanás, ablaküvegek törtek ki, két rendőr is megsérült. A helyszínre folyamatosan érkeznek a a rendőrök, a mentők és a tűzoltók.

Az első helyszíni információk szerint ketten megsérültek az eset során, őket a mentők kórházba szállították. Az Origo információi szerint a robbanásnak kettőnél több sérültje lehet, a sebesültek között rendőr is van.

A robbanás környékét a hatóságok lezárják. A környező lakóházakat, szórakozóhelyeket, szállodákat is kiürítik.

Tűz nem keletkezett, a fővárosi hivatásos tűzoltók vizsgálják az érintett épületet, munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.

Az M1 Híradója szerint elképzelhető, hogy bűncselekmény történt. A detonációt hallani lehetett Budán, a Mammutnál, a Lövölde téren, és a Nyugati pályaudvar környékén is. Az Origo helyszínen tartózkodó munkatársának a helyiek azt mondták, hogy a robbanás erejétől az épületben a lépcsőház egy része megsemmisült.

A katasztrófavédelem közlése szerint tűz nem keletkezett, a fővárosi hivatásos tűzoltók vizsgálják az érintett épületet, munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.

Az Index.hu Ádám nevű olvasója ezt írta: „Itt lakok a szomszéd házban, itt is éreztük az óriási robbanást. Azonnal kinéztem az ablakon és civil ruhás rendőrök már rohantak a robbanás felé. Pár perc múlva már nyüzsögtek a rendőrök, érkeztek a mentők és tűzoltók. Lementünk de a rendőrök nem voltak a helyzet magaslatán jobbra balra cikáztak ordibáltak, megafon nuku hogy tájékoztassák a népet hogy mi a tényállás. A köztük folyó beszélgetést hallottam abban volt szó valami táskáról, és láttam egy testet ami a ház oldalánál feküdt, mellette a házfal is megomlott. A túl oldalt közlekedő kettő autó vezetőoldali szélvédő mindkettőnél betört. Több kis horpadás volt mind két autón. A taxisnak a lámpájában egy 50-es szög volt belefúródva, és a nyaka is megsérült.”

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Teréz körúti robbanás ügyében – írja a 444.hu. Ez azért érdekes, mert a robbanásnak az eddigi információk alapján nem volt halálos áldozata.

A Népszabadság szerint egy szögekkel megpakolt csőbomba robbanhatott fel. Ezért láthattak többen is szögeket a földön a robbanás helyszínén. Ezt az információt egyelőre nem erősítették meg a rendőrök. Az is lehet, hogy a szöget csak a használaton kívüli üzletben tárolták és a robbanás miatt került az útra.

A rendőrség a Teréz körutat teljes egészében lezárva tartja az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emeltek a Király utcában is. A kordonon belülre sokáig senkit nem engedtek, vasárnap hajnalban azonban elkezdték visszaengedni azokat, akik lakcímkártyával tudták igazolni, hogy ott laknak.

Vasárnap kora reggel további rendőrségi teherautók is érkeztek, és egy újabb, a korábbinál nagyobb körben kordonozták el a környéket.

Rengeteg embert kikérdeztek a rendőrök már szombaton éjszaka, vasárnap délelőtt pedig közleményt adtak ki, amiben a lakosság segítségét kérik. A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve akinek a cselekménnyel kapcsolatban információja van, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét.

Szögbomba robbanhatott?

A Népszabadság értesülései szerint az egyik sérült rendőr nő, ő a nyakán sebesült meg.

A lap értesülései szerint szöges bomba robbanhatott, vagyis egy szögekkel megpakolt csőbomba. Az ilyen primitív robbanószerkezetek a robbanás után szétszóródó szögekkel okoznak sérüléseket a robbanás körzetében tartózkodó emberekben.

Videók a robbanás utáni állapotról:

Videók: Zombory Gábor

Videó a Twitteren:

Képek a robbanás utáni állapotról:

Vasárnap reggel:

Összefoglalás:

  • Robbanás történt szombat este 22 óra 36 perckor a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél
  • Két rendőr megsérült
  • Továbbra sem tudni, mi történt
  • Többen gázrobbanásra gyanakodtak, de tűz nem volt
  • A környéken szögeket találtak, és nem kizárt, hogy a rendőrök egy gazdátlan csomagot vizsgáltak volna meg
  • A környék vasárnap is le van zárva, de lakcímkártyával beengednek embereket. Ott lakók szerint a rendőrök átvizsgálják az épületeket
  • A bűnügyi helyszínelők centiről centire vizsgálják át a körutat

források: Z-Rádió.hu, Index.hu, Origo.hu, MTI, Népszabadság, 444.hu