Hazánkban még nincs igazán hagyománya az Apák napja ünneplésének.  Az édesapák, nagypapák épp úgy megérdemlik az egy napos kitüntetett figyelmet, mint az édesanyák.

 

 

Amerikában a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője.
Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét (a legkisebb újszülött volt, a legnagyobb 9 éves) második felesége halálát követően (1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe). A kezdeményezés lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyáknapi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is. Így az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is részt vett a spokane-i apák napja ünnepségen. William Jackson Smart 1917-ben, 77 évesen, lánya Sonora Smart Dodd házában, gyermekei által körülvéve távozott el az élők sorából. Rendkívül nagy családja volt, összesen 14 gyermeket nevelt fel (első házasságából 4, második házasságából 3 mostoha és 7 saját gyereke volt). Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy a napot nyilvánítsák országos szabadnappá. Az ünnepet 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére még törvénybe is iktatták.

 

 

 

Ma már a világ számos helyén ünneplik az édesapákat, a legtöbb országban június harmadik vasárnapján, ahogy Magyarországon is.  Az Apák napja hazai meghonosítását 1994-ben a Borsod megyei United Way indította el Miskolcon.

Az apaságot és a szülői szerepet ünnepeljük ezen a napon emlékezve az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődökre. A legszebb ajándék ilyenkor, ha a család együtt van, közös élményeket szerezve tölti a napot.