A piackutatók arra számítanak, hogy ezek a termékek milliárdos bevételt generálhatnak.

A Gartner piackutató cég elemzői úgy vélik, hogy a hangszórókkal ötvözött személyi asszisztensek iránt a közeljövőben rendkívül nagy lesz a kereslet és egy újabb milliárdos bevételeket termelő piac alakulhat ki. 2020-ig 2,1 milliárd dollárra nőhet az ilyen termékek értékesítéséből származó bevétel. Ez az összeg tavaly még csupán 360 millió dollárt tett ki.

Az elmúlt hónapokban számos olyan megoldás jelent meg a piacon, amelyek egyrészt hangszórók voltak, másrészt a gyártók digitális személyi asszisztenst integráltak ezekbe az eszközökbe. Legutóbb éppen a Samsung kapcsán derült ki, hogy egy olyan asszisztens-rendszert fejleszt ki, amely úgy fog működni, mint az Amazon Echo és a Google Home. Ez derült ki azokból a dokumentumokból, amiket a gyártó az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságához (FTC) nyújtott be.

Amennyiben bejön a piackutatók előrejelzése, úgy az azt jelentené, hogy a következő években már a háztartások 3,3 százalékában lesz megtalálható legalább egy ilyen, a hangosan feltett kérdéseket megválaszolni képes hangszóró. Ezek a készülékek reagálnak a beszédparancsokra és képesek választ adni az időjárással vagy a konyhai receptekkel kapcsolatos egyszerübb kérdésekre, de a hálózatba kötött lakások technikáját is vezérelni tudják.

Ranjit Atwal, a Gartner elemzője szerint sok embernek némi időre lesz szüksége, amíg megszokja azt, hogy egy olyan hangszóró van az otthonában, amelynek a mikrofonjai állandóan be vannak kapcsolva, mely adatvédelmi szempontból nem egy életbiztosítás. De mivel a beszédnél természetesebb interakciós forma nincs, valószínűleg ezek a megoldások sikeresek lesznek.

forrás: sg.hu