Ahogy múlt az idő, úgy tolta a Google moduláris telefonjának megjelenési idejét. Annyira eltolta, hogy meg sem jelenik, legalábbis a tervezett formájában bizonyosan nem.
Döntött a Google, leállítja a Project Ara néven futó és a moduláris telefon kialakítását célzó fejlesztését – számolt be a hírről a Reuters.

A moduláris telefon egy olyan eszköz lett volna, amelyben bizonyos alkatrészeket cserélni lehet, így elvileg anélkül tartható naprakészen vagy hozható jobb állapotba a telefon, hogy az egész készüléket le kellene cserélni. Ezt a telefont először 2015-re, majd 2016-ra, legutóbb, méghozzá a májusi I/O fejlesztői konferencián, 2017-re ígérte a Google, azonban most kiderült, semmi sem lesz belőle.

Amúgy már korábban is voltak fenntartások a keresőóriás elképzeléseivel, elsősorban azt nehezményezve, hogy csak a hangszórót és a kamerát lehetett volna cserélni benne, illetve bővíteni lehetett volna az akkumulátort. A többi fontos részegység ugyanis egy modulba lett volna sűrítve.

Rick Osterloh, a Motorola volt elnöke, aki az idén igazolt át a Google-höz, hogy ott a hardverrészleget vezesse, döntött a projekt leállítása mellett, arra hivatkozva, hogy inkább egyéb hardverfejlesztésekre koncentráljanak, beleértve a Chromebookot, az androidos mobileszközöket és a Google Home-ot. Bár a Google egyetlen centet sem öl a továbbiakban a Project Arába, még nincs veszve minden, a keresőóriás ugyanis kész licencelni a technológiát, sőt akár segíti is az érdeklődő hardvergyártókat a piacra vitelben.

Amúgy nem a Google az egyetlen, aki bővíthető telefonokban gondolkodott, a Lenovo Moto Z és Moto Z Force telefonjai is villantanak valamit a modularitásból.

forrás: hvg.hu