Az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának, a Könyvtárlatnak, amely 2016/17-ben a Testes Évad jegyében zajlik, következő állomása, „testrésze” a TEKINTET.

Mire és hogyan TEKINT a fotóművész, ha fényképez? Főként, ha portréalanya maga is művész?  Erre a kérdésre is keressük a választ az MTI számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett fotóművészével, Czimbal Gyulával.

A fotózás a vizuális művészetek egyik legérzékenyebbike, hiszen művelője minden művésznél inkább „ki van szolgáltatva” a látható világnak. A természet és az épített környezet észrevételére, emberekkel való találkozásokra „szorul”, hogy alkothasson. Az észrevevés pillanatát ugyanakkor intenzív szellemi és érzelmi tevékenység előzi meg, majd kíséri, hogy a „témából” igazi művészet legyen. Pedig fotózni – gondoljuk – mindenki tud …

TekintetA TEKINTET működésének, a világgal és a művész bensőjével való kapcsolatának ezeket a titkait próbáljuk kutatni a beszélgetés során.

Fókuszpontban a fotográfus egy különösen érdekes sorozata, a leghíresebb kortárs festőművészekről műtermeikben, alkotásaik előtt készített portréi állnak. Két művészeti ág, a fotóművészet és a festőművészet bámulatos szövevénye ez, melynek lényegét azonban mégis az objektív előtt álló alkotó/ember valódi lényegének felismerése adja. Jovián Györgytől Kokas Ignácig: találkozások, festmények, fotók – látás, barátság, igazság.

Pillantson be velünk egy igazi fotós műtermébe! 

A VARÁZSGÖMB ezen az estén Babits Mihályné Török Sophie fotóalbumát ­– és azok üveg- és síknegatívjait – rejti magában, mely közel ötszáz, főként saját maga által készített felvételt tartalmaz.

Az albummá rendezett fotógyűjtemény jól mutatja, hogy az önkifejezés különféle területeivel – líra, kritika, rajz és fotóművészet – is ismerkedő művészfeleség miképpen tekintett végig saját életén, hogyan dokumentálta az irodalmi és kulturális élet középpontjában lévő férje életeseményeit, hogyan látta privát terüket. Az esztergomi Babits-ház, a kirándulások, a társasági összejövetelek világába, számos kortárs fotójába is bepillanthat a rendezvény látogatója.

Török Sophie – aki számára a fotózás egyúttal önkifejezési forma is volt – ugyanis életének nagy részét Babits életeseményeinek dokumentálásával és szervezésével töltötte.

A négyszáznál is több felvételt tartalmazó gyűjtemény az emlékállítás szándékolt gesztusával készült.
Az est során a fényképezés technikai hátterét is illusztráljuk, a felvételek hordozójául szolgáló eredeti sík- és üvegnegatívok is bemutatásra kerülnek.

Az album része annak a közel négyezres fotógyűjteménynek, melyet a költő felesége készített élete folyamán.

BABITS HANGJA: Külön eseményként felcsendül Babits Mihály előadásában az Esti kérdés című vers is.

Tekintet

HELYSZÍN: Budavári palota F épület, Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem

IDŐPONT: 2016. október 13. 17.00

A rendezvény az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/866963040071149/

Könyvtárunk ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata a 2016/2017-es évadban a TESTről szól a művészetek és a tudományok, vagy egyszerűen csak a lélek szemszögéből: SZÁJ, TEKINTET, LÁB, MÁJ, SZÍV, HAJ, AGY és LÉLEK – ezek a havonta jelentkező estek címszavai.

Lásson, halljon, kérdezzen, jöjjön közel!

További programjaink az évad során:

  1. november 10.

LÁB | Ökológiai lábnyomozás

Vásárhelyi Tamás

  1. december 8.

MÁJ | Pacal és paleo

Váncsa István

  1. január 19.

SZÍV | A szeretni tudás művészete

Vekerdy Tamás

  1. február 16.

HAJ | Hajunk, nyakunk és tekervényei

Tátrai Zsuzsanna

  1. március 23.

AGY | Rejtett barázdák

Csókay András

  1. április 20.

LÉLEK | Testestül-lelkestül

Pál Feri atya